108-2

Rodion Trio

Het Rodion Trio bestaat uit Diederik Ornée (klarinet), Annelies Vrieswijk (saxofoon) en Mark Toxopeus (piano). Dit jonge trio heeft in korte tijd naam gemaakt als een ensemble dat aan de hand van muzikale of literaire thema’s met verrassende programma’s voor de dag komt. Op het eerste gezicht lijkt de bezetting van klarinet, saxofoon en piano beperkt, omdat er nauwelijks composities voor zijn geschreven. Maar juist dat gegeven heeft het Rodion Trio omgedraaid door eigen arrangementen te maken, waardoor er een nieuwe wereld aan muzikale mogelijkheden opengaat. Die arrangementen maken het mogelijk om (bekende) klassieke werken opnieuw te interpreteren en in een nieuwe vorm aan het publiek te presenteren. Rodion Raskolnikov is de hoofdfiguur uit Misdaad en Straf van Fjodor Dostojevski, die de wereld en zijn regels naar zijn hand probeert te zetten, precies wat het Rodion Trio ook doet.

Het Rodion Trio is winnaar geworden van het Internationaal Kamermuziekconcours Almere 2013.

PROGRAMMA’S 

La Casa del Diavolo

De Duivel: sinds mensenheugenis al een griezelig maar tegelijkertijd intrigerend fenomeen. In zijn ontelbare verschijningsvormen was hij altijd al een boeiende inspiratiebron voor de kunsten: denk bijvoorbeeld aan het duistere werk van schilder Hiëronymus Bosch of, in de literatuur en film, aan Ira Levin’s Rosemary’s Baby. Ook in de klassieke muziek heeft de Duivel door de eeuwen heen zijn rol gespeeld. En hoewel hij daar niet van houdt, zet het Rodion Trio hem met dit programma in het zonnetje..!

Hij wordt getrotseerd door Gluck in zijn Orfeo, om hulp gevraagd door Von Weber in de Freischütz, aanbeden door Moessorgski in Nacht op de kale berg en bespot door Saint-Saëns in de Danse Macabre. Maar behalve het onderaadse komt ook het bovenaardse aan bod: het Rodion Trio tilt u naar hogere sferen met Bach’s beroemde Erbarme Dich en Vivaldi’s Nulla in mundo pax sincera

Lees meer…

Misdaad & Straf

Het Rodion Trio is het ensemble dat zijn naam heeft ontleend aan de criminele hoofdpersoon uit Dostojevski’s meesterwerk. Deze naam heeft het trio met een knipoog aangenomen, omdat ze een zogenaamd criminele activiteit uitoefenen door alle mogelijke muziek te arrangeren voor de unieke bezetting van klarinet, saxofoon en piano. Dit seizoen gaat het Rodion Trio nog een stap verder: ook de muzikale inhoud van hun programma is gebaseerd op het thema van misdaad Zo bestaan er programmatische werken met een crimineel thema. Het kan ook zijn dat de muziek zo vernieuwend was dat de buitenwereld het misdadig vond wat de componist durfde te schrijven. In een enkel geval heeft de componist zelf een misdaad begaan…

Lees meer…

Op Leven en Dood

Het zijn spannende tijden waarin we leven. Het is nog niet duidelijk wat er allemaal gaat veranderen, maar het is wel duidelijk dat we niet altijd op dezelfde wijze door kunnen gaan. De geschiedenis vertelt ons dan ook dat het leven een eeuwigdurende cyclus is. Er is geen einde, er is geen begin. Na elke winter komt de lente. Het Rodion Trio heeft een audiovisueel concert ontwikkeld met de boodschap dat het heden echt telt. Geniet van het hier en nu. Sta midden in het leven, ga naar een concert, beleef!

Lees meer…

Betoverd!

Laat u meevoeren op een vliegend tapijt naar werelden ver van hier, naar oorden waar aardse natuurwetten er niet toe doen en waar magie aan de orde van de dag is! Wandel door een betoverd bos, red een oosterse prinses, experimenteer met witte én zwarte magie of ga met de Suikerboonfee naar Luilekkerland. Het Rodion Trio biedt u een betoverend mooi programma waarin de fantasie de vrije loop krijgt. En de fantasie, úw fantasie, is iets prachtigs! Geniet van een programma waarbij u gegarandeerd alle aardse zorgen vergeet!

Lees meer…

Met de werken van ‘Betoverd!’ heeft het Rodion Trio het Internationaal Kamermuziekconcours Almere 2013 gewonnen!

«Super! Jullie zijn geen tovenaarsleerlingen, maar volleerde tovenaars!»

www.rodiontrio.nl