Rodion Trio


ENGLISH

Meet the Rodion Trio:

Diederik Ornée, clarinet
Annelies Vrieswijk, saxophone
Mark Toxopeus, piano

Clarinet, saxophone, piano.

A very unexpected and unique combination of instruments. At first glance this may seem a restriction, because there is hardly any original music written for this particular combination. However, it is due to this lack of original repertoire that the members of the Rodion Trio are forced to create their own arrangements, which in turn opens up a whole world of opportunities…

In performing these arrangements, two distinctive goals of the Rodion Trio become clear.

Firstly, adapting pieces enables the musicians to re-interpret (well-known) classical pieces and to present these pieces in a completely new form. He or she who associates Vivaldi’s Four Seasons with strings and solo violin, will be surprised and impressed by Rodion Trio’s version which stays true to the music but shows Vivaldi’s masterpiece in a wide variety of unusual colours and sounds. Likewise, you have probably never heard Janacek’s piano music or Guillaume de Machaut’s French medieval songs in this combination of wind instruments and piano…

Secondly, the Rodion Trio centers the pieces on their programmes around a single theme. In doing that, pieces can be placed next to each other that would normally, due to their difference in instrumental requirements, never be put together in a single concert. To give an example: in their programme called ‘Crime and Punishment’, the Rodion Trio combines a symphonic overture with a piano solo piece, an aria for voice and orchestra and parts of an opera. The explanation and background information that the musicians give during their concerts glue these different pieces together into an organic musical body. A unique experience for any listener!

Amongst others, also the jury members of the Almere International Chamber Music Competition 2013 think highly of the Trio’s arrangements and their flawless execution: they awarded the Rodion Trio the first prize.

A few comments by listeners:

<Extremely professional, catching and inspiring>

<Such great arrangements full of fantasy, such enthusiasm, such communication!>

www.rodiontrio.nl

NEDERLANDS

Het Rodion Trio bestaat uit Diederik Ornée (klarinet), Annelies Vrieswijk (saxofoon) en Mark Toxopeus (piano). De concerten van het Rodion Trio zijn even bijzonder als de unieke bezetting van dit ensemble. De volledige vrijheid, dankzij de afwezigheid van werken voor klarinet, saxofoon en piano, nodigt uit de volledige klassieke muziekgeschiedenis in al haar facetten als speeltuin te gebruiken. Van volledig symfonisch orkest tot een enkele piano, van de vroege middeleeuwen tot de 20ste eeuw: alle werken worden aan elkaar gelinkt door middel van buitenmuzikale thema’s. Dan weer intiem en ingetogen, dan weer bombastisch en uitzinnig, maar altijd met een duidelijk en toegankelijk verhaal.

Rodion Raskolnikov is de hoofdfiguur uit Misdaad en Straf van Fjodor Dostojevski, die de wereld en zijn regels naar zijn hand probeert te zetten, precies wat het Rodion Trio ook doet!

Het Rodion Trio is winnaar geworden van het Internationaal Kamermuziekconcours Almere 2013.

PROGRAMMA’S 

De elementen

Vier elementen: vuur, water, aarde en lucht. Ze zijn overal om ons heen en vormen een prachtige inspiratiebron voor een nieuw concertprogramma van het Rodion Trio.

Vol vuur is het trio op zoek gegaan naar bekende en minder bekende werken die gebaseerd zijn op de vier elementen. Het resultaat is een prachtig programma uit drie eeuwen muziekgeschiedenis: afwisselend, virtuoos en aangrijpend.

Lees meer…

Muziek als medicijn

Last van slapeloosheid? Wintertenen? Humeurigheid, angst, vermoeidheid of een laag libido? Het spreekuur van het Rodion Trio is doorgaand geopend – voor klachten van allerlei aard brouwen wij voor u een muzikaal medicijn. In onze draagbare apotheek vindt u een concertprogramma met geneeskrachtige kruiden en hun heilzame werking. Welke muziek heeft dezelfde uitwerking op uw gezondheid?

Lees meer…

Rodion’s kerstcadeau

Bestaat er een mooier kerstcadeau dan een gezellig concert bij een knappend haardvuur? Trakteer uzelf of iemand anders op het Rodion Trio – inclusief Glühwein en kerstverhaal.

Lees meer…

La Casa del Diavolo

De Duivel: sinds mensenheugenis al een griezelig maar tegelijkertijd intrigerend fenomeen. In zijn ontelbare verschijningsvormen was hij altijd al een boeiende inspiratiebron voor de kunsten: denk bijvoorbeeld aan het duistere werk van schilder Hiëronymus Bosch of, in de literatuur en film, aan Ira Levin’s Rosemary’s Baby. Ook in de klassieke muziek heeft de Duivel door de eeuwen heen zijn rol gespeeld. En hoewel hij daar niet van houdt, zet het Rodion Trio hem met dit programma in het zonnetje..!

Hij wordt getrotseerd door Gluck in zijn Orfeo, om hulp gevraagd door Von Weber in de Freischütz, aanbeden door Moessorgski in Nacht op de kale berg en bespot door Saint-Saëns in de Danse Macabre. Maar behalve het onderaadse komt ook het bovenaardse aan bod: het Rodion Trio tilt u naar hogere sferen met Bach’s beroemde Erbarme Dich en Vivaldi’s Nulla in mundo pax sincera

Lees meer…

Misdaad & Straf

Het Rodion Trio is het ensemble dat zijn naam heeft ontleend aan de criminele hoofdpersoon uit Dostojevski’s meesterwerk. Deze naam heeft het trio met een knipoog aangenomen, omdat ze een zogenaamd criminele activiteit uitoefenen door alle mogelijke muziek te arrangeren voor de unieke bezetting van klarinet, saxofoon en piano. Dit seizoen gaat het Rodion Trio nog een stap verder: ook de muzikale inhoud van hun programma is gebaseerd op het thema van misdaad Zo bestaan er programmatische werken met een crimineel thema. Het kan ook zijn dat de muziek zo vernieuwend was dat de buitenwereld het misdadig vond wat de componist durfde te schrijven. In een enkel geval heeft de componist zelf een misdaad begaan…

Lees meer…

Op Leven en Dood

Het zijn spannende tijden waarin we leven. Het is nog niet duidelijk wat er allemaal gaat veranderen, maar het is wel duidelijk dat we niet altijd op dezelfde wijze door kunnen gaan. De geschiedenis vertelt ons dan ook dat het leven een eeuwigdurende cyclus is. Er is geen einde, er is geen begin. Na elke winter komt de lente. Het Rodion Trio heeft een audiovisueel concert ontwikkeld met de boodschap dat het heden echt telt. Geniet van het hier en nu. Sta midden in het leven, ga naar een concert, beleef!

Lees meer…

Betoverd!

Laat u meevoeren op een vliegend tapijt naar werelden ver van hier, naar oorden waar aardse natuurwetten er niet toe doen en waar magie aan de orde van de dag is! Wandel door een betoverd bos, red een oosterse prinses, experimenteer met witte én zwarte magie of ga met de Suikerboonfee naar Luilekkerland. Het Rodion Trio biedt u een betoverend mooi programma waarin de fantasie de vrije loop krijgt. En de fantasie, úw fantasie, is iets prachtigs! Geniet van een programma waarbij u gegarandeerd alle aardse zorgen vergeet!

Lees meer…

Met de werken van ‘Betoverd!’ heeft het Rodion Trio het Internationaal Kamermuziekconcours Almere 2013 gewonnen!

«Super! Jullie zijn geen tovenaarsleerlingen, maar volleerde tovenaars!»

www.rodiontrio.nl